Ilske » Specials » Winterslaap

Spreekbeurt over winterslaap bij dieren

Spreekbeurt over winterslaap bij dieren Heb je je nog nooit afgevraagd hoe de dieren van bij ons een strenge winter overleven? In deze special wil ik het hebben over het eigenaardige verschijnsel van de winterslaap. Het is winter, als je naar buiten gaat doe je dat met een lekker dikke pull, sjaal, handschoenen en warme laarzen. Het is immers -5°C en je lichaam moet een temperatuur van ongeveer 36°C kunnen behouden. Niet eenvoudig zonder die extra kleding.
Wat doen dieren dan om hun lichaam op temperatuur te houden in deze koude? Huisdieren kunnen rekenen op de goede verzorging van hun baasjes en een lekker warme stal of zelfs hun eigen plekje in huis. Maar wat met de dieren die bijvoorbeeld in het bos wonen? Zij krijgen na een zomer met lekker weer en veel eten in de natuur te maken met grote koude en voedselschaarste. Wel sommige dieren overleven dankzij een winterslaap tijdens een groot deel van de winter.

Ook heb ik enkele dieren behandeld die een winterslaap houden:
  • De egel
  • De slaapmuis
  • De eekhoorn
  • De alpenmarmot
  • De bruine beer
De winterslaap bij dieren

De winterslaap bij dieren

Heb je je nooit afgevraagd hoe de dieren hier bij ons een strenge winter overleven? Wel, om aan de grote koude en de voedselschaarste te ontkomen, houden veel dieren tijdens een groot deel van de wint…
De winterslaap van de egel

De winterslaap van de egel

Een voorbeeld van een dier dat een winterslaap houdt, onze stekelige vriend de egel. Zijn normale lichaamstemperatuur is 39°C, maar die kan dalen tot slechts 7 of 8°C tijdens zijn winterslaap!
De winterslaap van de slaapmuis

De winterslaap van de slaapmuis

De kleine familie van de slaapmuizen vormt een aparte groep in de orde van de knaagdieren. Niet verwarren dus met de bekende bos- en huismuis, die geen winterslaap houden!
De winterslaap van de langste en van de grootste slapers

De winterslaap van de langste en van de grootste slapers

Het dier dat het langste een winterslaap houdt van alle Europese dieren is de alpenmarmot. Zijn winterslaap kan wel 7 tot 8 maanden duren! Het grootste dier in Europa dat een winterslaap houdt is de b…
De winterslaap van de das

De winterslaap van de das

De das is een marterachtig roofdier dat in het bos leeft. Enkel de dassen die in het Noorden leven houden een winterslaap. Het is een schuw en behoedzaam dier dat zich traag en bijna slepend voortbewe…
Een winterslaper als huisdier: de Griekse landschildpad

Een winterslaper als huisdier: de Griekse landschildpad

De Griekse landschildpad is afkomstig uit de Europese landen rond, en de eilanden in de Middellandse Zee en heeft dus veel warmte en zon nodig. Bij ons is dat in de winter ver te zoeken en daarom houd…
Gepubliceerd door Ilske op 09-09-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sondrekv, Wikimedia Commons (Publiek domein)